Страсбург, 14юни 2023 г. – Аферата Пегас показа как технологиите корумпират

...
Страсбург, 14юни 2023 г. – Аферата Пегас показа как технологиите корумпират
Коментари Харесай

Иво Христов в ЕП: Шпионският софтуер „Пегас“ показа как технологиите корумпират морала


Страсбург, 1 4 юни 2023 г.  – „ Аферата „ Пегас ” сподели по какъв начин технологиите корумпират морала, отваряйки благоприятни условия за злоупотреби, на които човешката природа не може да устои. Шпионският програмен продукт прави все по-условна разликата сред демокрациите и диктатурите. Защото логиката на психиката на властимащия е една и съща, без значение от политическата система. “
Това съобщи в свое изявление в пленарна зала на Европейския парламент Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (S&D).В Страсбург евродепутатите разискаха злоупотребите с шпионския програмен продукт „ Пегас “ – стратегия, създадена от израелската компания за киберразузнаване NSO Group, за която стана известно, че е употребена за нелегално подслушване на политици, публицисти и представители на правораздаването.
„ Пегас ” взломява персоналното пространство  на всеки от нас и зачертава правата и свободите, които законите ни прокламират “ , сподели още Иво Христов.
„ Нашите закони бранят личността, а „ Пегас ” взривява самото разбиране за персона и я трансформира в транспарантен масив от данни, с които властта и заинтригувани лица могат да злоупотребят “, счита българският евродепутат.
По думите му, в редица страни от Европейския съюз протичат ерозиращи демокрацията процеси, ограничаващи свободата ни.
„ Случаите на противозаконна приложимост на шпионски програмен продукт порастват стремглаво. Затова поздравявам рекомендацията на Парламента за политически и институционални промени, които да обезпечат надеждни гаранции на правата ни. Те са част от борбата за бъдещето на нашите демокрации “, сподели още Иво Христов.
 
За контакт с Групата   на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР